Glorian nuorten näytön paikka: KUPLA 2017

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Gloria laitettiin rokkaamaan kun henkilökunnan oma tapahtuma KUPLA 2017 täytti talon. Toki Gloriassa on jatkuvasti esillä siellä työskentelevien nuorten itse järjestämiä tapahtumia, kuten Läsnäolo POP ja Siipifest, mutta tällä kertaa tavoitteena oli eräänlaisen näyttöpäiväperinteen aloittaminen. Glorian puolelta tarjottiin käteisbudjetti reunaehtoineen, tilat sekä henkilökunta, ja sisällön suhteen vapaat kädet. Yhteistuumin tuotantoon mukaan lähtenyt tiimi päätti järjestää perinteisen bändi-illan, jossa genreen katsomatta lavalle nousevat henkilökunnan omissa riveissä piileskelevät musiikkimaailman lahjakkuudet, joiden lisäksi valittiin yksi jo urallaan mainetta niittänyt pääesiintyjä. Boneyardin ja Welibrosin menoa jatkoi tällä kertaa Tiisu.

Keskeinä tavoitteena oli antaa nuorille mahdollisuus hyödyntää Glorian tarjoamia puitteita heidän omien intressiensä mukaisesti ja kokeilla jotain sellaista, jota normaalissa arjessa eli vaihtuvissa tapahtumissa ei kenties pääse tekemään. Tehtäville ei asetettu mitään tiimikohtaisia rajoituksia, eli ääniteknikko löysi itsensä tuottajan paikalta, mediateknikko lavalta ja vahtimestari äänitekniikan parista. Tapahtumassa haluttiin erityisesti kokeilla projisoinnin mahdollisuuksia, joten teemaan sopivasti askarreltiin kovalevystä viisi valkoiseksi maalattua, pyöreää projisointipintaa, jotka ripustettiin lavan ylle niin että ne eivät olleet ristiriidassa valoilmaisun kanssa. Pinnoille heijastettiin bändien toiveen mukaista sisältöä. Kuvia tapahtumasta löytyy Glorian Flickr-sivulta.

Tapahtuman budjettia laadittaessa heräsi hyvin mielenkiintoinen arvokeskustelu siitä, mitkä olivat tuotantotiimin mielestä tärkeimpiä toteutettavia asioita, joiden kautta myös luodaan mielikuvaa Gloriasta reiluin ja eettisin arvoin toimivana tapahtumapaikkana. Kaikille esiintyjille haluttiin ensinnäkin  maksaa palkkio, vaikka pienikin, tärkeänä symbolisena eleenä yleisen musiikkialan työn arvostuksen mukaisesti. Lisäksi esiintyjille haluttiin tarjota lämmin ruoka takahuoneessa, koska ilta oli pitkä ja työ vaativaa. Osa tuotantotiimiläisistä oli ollut aiemminkin mukana omien tapahtumien järjestämisessä, ja muun muassa edellä mainitut seikat olivat sellaisia jotka oli opittu omasta kokemuksesta. Keskustelu ja sen lomassa esitetyt perusteet valinnoille toivat merkittävän uuden ulottuvuuden nuorten oman tapahtuman tukemisen tärkeyteen. Reiluus ja eettiset valinnat ovat merkittäviä maailmankuvan ilmaisumuotoja taiteellisten ja sisällösten valintojen rinnalla.

Kupliva ilta eteni mukavasti sisäänheittobändin aloittaessa soittamisen kadun puolella. Esiintyjät keräsivät paikalle hyvin yleisöä ja kaikki sujui odotusten mukaisesti. Tapahtumalla on paljon mahdollisuuksia kehittyä edelleen näytön paikkana esimerkiksi suuntaan, jossa sitä arvioidaan osana työssäoppimisjaksoa. Nyt perinne on käynnistetty, ja hienosti onkin!