Vektoreita ja kangaskasseja

Koulutustilanne koetaan tehokkaimmaksi silloin, kun teoriaa pääsee heti soveltamaan käytännössä. Viime viikolla päästiin kokeilemaan vektorigrafiikan soveltamista käytäntöön, kun harjoiteltiin vektorikuvan tulostamista kalvoleikkurilla. Kyseinen vimpain on vähän niin kuin printteri, mutta tulostamisen sijaan kone liikuttaa terävää neulaa joka leikkaa ohuesta materiaalista halutun kuvion. Vektorigrafiikka soveltuu erityisesti graafiseen suunnitteluun logojen ja kuvioiden tyyppisiin töihin. Toisin kuin ”tavallisessa” rasterikuvassa, vektorikuvassa ei ole itsessään muuta sisältöä kuin koordinaatteja ja väritietoa. Näin ollen kuva on täysin häviötön, ja samasta tiedostosta voidaan teettää joko postimerkki tai valtava pihabanderolli laadun kärsimättä.

IMG_20170316_102108

Matka vektorigrafiikan syövereihin aloitettiin päivän kestäneellä Adobe Illustrator-kurssilla nuorten kanssa Metropolian tiloissa, jossa opeteltiin ohjelmiston perustyökalut ja suunniteltiin kouluttajan opastuksella oma logo tai kuvio.

IMG_20170317_113928 Seuraavana päivänä pidettiin työpajaosuus, jossa vektorigrafiikkaa päästiin soveltamaan käytännön työssä. Aiemmin tehdystä kuvasta leikattiin ohut lämpösiirtokalvo, joka prässättiin mustaan kangaskassiin.

Vektorigrafiikkaan törmää yllättävän usein arki-elämässä jos on vähänkään tekemisissä markkinoinnin tai tiedotuksen kanssa. Hyvin usein yritysten logot ja muu graafinen materiaali suunnitellaan vektorigrafiikkana, jotta se olisi tulostettuna ja muussa käytössä mahdollisimman hyvälaatuinen.

IMG_20170317_130922IMG-20170324-WA0001IMG-20170324-WA0000